Sayfalar

31 Ağustos 2010 Salı

Maklube


Bu akşam iftara maklube ile irmik helvası yaptım. Aslında kalabalık sofralar için uygun bir yemek ama bize ancak yetti :))

Maklubenin tepsisini bulamayınca iftar vaktine de az kalmıştı  sunumu böyle yapmak  zorunda kaldım..

Malzemeler
300 gr. kuzu kuşbaşı
2 bardak pirinç
3 .5 bardak su
1 ortaboy soğan
2 diş sarımsak
yarım bardak kadar bezelye (isteğe bağlı)
2 orta boy patates
Yoğurt
Salata malzemeleri (isteğe göre ekleyebilirsiniz)
Havuç
Tuz, Karabiber

önce kuzu etini 1 yemek kaşığı kadar kızgın yağda ceviriyoruz biraz rengi dönünce soğan ve sarmısakları ekliyoruz tencerenin kapağını kapatarak suyunu salmasını  bekliyoruz kısık ateşte suyunu cekene kadar pişiriyoruz. Dana etinden de yapılabilir ama önce etin haşlanmasında fayda var. Bu sayede et suyuda elde edebiliriz. Daha sonra patatesleri halka  halka doğrayıp biraz kızartıyoruz yarı pişmiş olacak. Bezelyelerde bu arada haşlanacak ya konserve kullanılabilir. Pirinçler yıkanıp biraz tereyağında tuz ve karabiber katılarak kavrulur.
Sonra sunum için güzel düz ve büyük bir tepsi hazırlıyoruz. Metal görünümlü olanlar daha şık olur.  Tepsinin ortasına, pişirdiğimiz pilavı tencereden kalıp gibi çıkarıp  kenarlara salata ve yoğurtla süsleyeceğiz onun için  orta kısma uygun küçüklükte bir tencereye önce eti, sonra bezelyeyi, (bezelye kullanmayacaksanız içine havuç ekleyebilir yada patatesin  sayısını arttırark patates dizebilirsiniz.) Et tencerenin tabanını kaplayacak kadar olsun Sonra pirincin yarısını koyup hafifte kaşıkla bastırıyoruz boşluk kalmasın diye. Sonra aralıksız patatesleri dizip kalan pirinci koyuyoruz yine kaşıkla hafiften bastırıyoruz. Üzerine 3.5 su brdağı suyu koyup tuzunu kontrol edip normal pilav gibi pişiriyoruz.
Demlendikten sonra tencereyi tepsiminiz ortasına çevirip  bu pilavı dikkatli bir şekilde şekli bozulmadan çıkarıyoruz. Yanına sulanmamış yağsız salatamızı ve yoğurdu  zevke göre koyarak süslüyoruz.
Bu malzemeler 3-4 kişi  için yeterlidir. İftar davetlerinde görüntüsü ile de göz dolduruyor.
Benim makluş biraz aceleye geldi netten aratınca değişik maklube süslemelerine rastlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Posted by Picasa

7 yorum:

  1. ayyy canım arkadaşım çokk nefis görünüyo ellerine sağlık afiyet baş şeker olsun inşlh.kenarlarında yoğurt ve salata görüyorum ortasında ne var hiç duymamıştım malubeyi beni bağışla bira tarifini verebilirmisin?
    sevgiler hamarat arkadaşım benim.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim canım ortada pilav pilavın arasında patetes üstünde bezelye ve kuzu eti var canım tarifini posta ekliyim en iyisi

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim arzucum sana zahmet verdim gecenin bi yarısı tekrar ellerine sağlık.tarifinin malzemesini eklmen iyi olmuş benim gibi bilmeyenler için.

    YanıtlaSil
  4. rica ederim canım ne demek cok basit bi yemek ama göz dolduruyor :)

    YanıtlaSil
  5. offfff bu ne güzel bir görüntü böyle.Arzucuğum ellerine sağlık canım nefisss olmuş.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  6. offfff bu ne güzel bir görüntü böyle.Arzucuğum ellerine sağlık canım nefisss olmuş.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. görüntüsü yeter sadece ellerine sağlık canım benim

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı okumaktan mutlu oluyorum Düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşın

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...